ASR'de GÜNDEM

KORONA VİRÜSÜ (COVİD-19) SÜRECİNDE İŞAKDİ FESİHLERİ

    KORONA VİRÜSÜ (COVİD-19) SÜRECİNDE İŞAKDİ FESİHLERİ

                                                                   

Bilindiği üzere Korona Virüsü (Covid-19) Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi (Küresel Salgın) ilan edilmiştir.

Ülkemizde ve dünya genelinde yaşanmakta olan Korona Virüsü (Covid-19) nedeniyle işletmede çalışanların sağlıklarının korunması başta olmak üzere, malzeme ve hammadde tedarikinde sorun yaşanması, lojistik ve seyahat sınırlandırmaları, müşterilerden alınan siparişlerinin durması ve dışarı çıkılmaması nedeniyle satışların düşmesi sonucunda şirketimiz de olumsuz etkilenmiş bulunmaktadır. Bu durum neticesinde  birçok işyeri ve işverenler covid-19 ile mücadele ve sağlık tedbirleri kapsamında faaliyetlerinin durdurulması/azaltılması kararı birlikte ağırlıklı olarak çalışanlarının iş akitlerini feshi kararı  almışlardır.

Çalışma hayatında büyük bir  bu süreçte ilk defa duyduğu kısa çalışma ve covid-19  ücretsiz izin nakdi ücret desteği ile işakdi fesihi yasağı hayatımızı önemli ölçüde etkiledi. 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle hizmet sektörünün lokomatifi olan işletmeler  Lokanta , kafe , kuaför salonları ile diğer iş yerleri  normal koşullarla faaliyetlerine başladı. Ancak 17.04.2020 tarihinden itibaren 17.07.2020 tarihine kadar olan  işverenin iş akdi feshi Cumhurbaşkanlığı kararı ile Temmuz 2020- Ağustos 2020 tarihleri için birer ay daha uzatıldığı malumlarınızdır.

Türkiye Büyük Millet Meclisince Kabul edilerek yürürlüğe giren 7244 sayılı Torba Kanunla,4857 sayılı iş kanununda  yer alan veya almayan  her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren üç ay süreyle yani 17.07.2020 tarihine kadar  İş Kanunu’nun 25 inci maddenin birinci fıkrasının ikinci bendinde veya diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemeyecektir.

Bununla birlikte  7244 sayılı torba yasası ile  17 .04.2020-17.09.2020 tarihleri arası içinde işveren  ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında içinin iş akdinin feshi önlenmiştir.

Diğer taraftan bu süreçte işçinin 25/2 ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları, belirli süreli iş sözleşmesinin kendiliğinden sona ermesi, işyerinin kapanması ve işin sona ermesi durumlarında işveren tarafından işçinin işakdi feshi işlemi yapılabilir.

Bunlar dışında  işveren işakdi feshi yapılamaz.

Korona virüsü (covid-19) nedeniyle getirilen işakdi fesih yasağı işveren için geçerlidir. İşveren tarafından 25/2 kapsamında işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında hiçbir şekilde  işveren tarafından feshedilemeyecektir. Bu süreçte işçinin 25/2 ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları, belirli süreli iş sözleşmesinin kendiliğinden sona ermesi, işyerinin kapanması ve işin sona ermesi durumlarında işveren tarafından işçinin fesih işlemi yapılabilir.

 7244 sayılı Kanunla getirilen herhangi bir covid-19  fesih yasağına tabi olmayan işçinin tek taraflı işakdi feshi durumları deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi, belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa), belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi, emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme, malulen emeklilik, askerlik, kadın işçinin evlenmesi, emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması, sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli, işçi tarafından zorunlu nedenle fesih, işçi tarafından sağlık nedeniyle fesih, işçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih, işveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih, gazeteci tarafından sözleşmenin feshi gibi nedenlerle iş sözleşmesi işçi tarafından sona erdirilebilecektir. Bu durum çerçevesinde yapılan işakdi feshi işlemi  fesih yasağı kapsamında yer almamaktadır.

Bununla birlikte işçinin 4857 sayılı  İş Kanunu 24. maddesine göre haklı nedenle fesih yapmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca   işçi tek taraflı  istifa, askerlik, emeklilik, kadın çalışanlar bir yıl içinde evlilik nedenleri  veya 24. Madde kapsamında fesih yapılabilecektir

                                                                                                     Hasan Basri ÖZKAN

                                                                               İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı