ASR'de GÜNDEM

MALİ MÜŞAVİRLER VERMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUKLARI MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ İÇİN ERTELEME YAPABİLİRLER Mİ?


MALİ MÜŞAVİRLER VERMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUKLARI MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ İÇİN ERTELEME YAPABİLİRLER Mİ?

Mali müşavirler işverenlerin, ticaret erbaplarının ve  şirketlerin finansal işlemlerinin yürütülmesinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Peki bu süreçte Mali Müşavirler hastalandıkları zaman tam olarak ne yapmaları gerekiyor?  Yazımızın devamında Mali Müşavirlerin hastalanmaları halinde nasıl bir yol takip edeceklerini belirtmek istiyorum. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi'nin düzenlenip verilmesinde en büyük sorumluluk hiç kuşkusuz Mali Müşavirlerde.

 Öyle ki Mali Müşavirlerin prim kaybından, gecikme cezasından, gecikme zammından, idari para cezalarından ve fazla veya yersiz yapılan ödemelerden dolayı işverenlerle birlikte müştereken ve müteselsilden sorumluluğu ortaya çıkabiliyor.
Bazı durumlarda Mali Müşavirden kaynaklanan sebeplerle beyannamenin süresinde verilmemesi ya da hatalı verilmesi durumu işverenleri sıkıntıya sokabiliyor. Ancak bu durumlar mali müşavirin elinde olmayan sebeplerle ortaya çıkmışsa mücbir sebep kavramı karşımıza çıkıyor.
Özellikle son zamanlarda ülkemizde ve dünyada baş gösteren  Covid-19 salgını nedeniyle karantinada olan veya hastalanan Mali Müşavirlerin durumu bu konuda soru işaretlerini de beraberinde getirmişti. Nihayet geçtiğimiz Şubat 2021 tarihinde  SGK tarafından çıkartılan 2021/3 sayılı Genelge ile bu soru işaretleri ortadan kaldırıldı. Böylece mücbir sebeplerle Mali Müşavirin beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirememesi halinde erteleme yapılması mümkün olabilecek.
Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi imzalanmış olması halinde muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin elektronik ortamda gönderilmesinden meslek mensupları sorumlu olduğundan, meslek mensubunun;

  • Covid-19 ve diğer bulaşıcı hastalıklar nedeniyle karantina altına alınması veya yatarak tedavi görmesi,
  • Diğer hastalıklar nedeniyle yatarak tedavi görmesi,
  • Tutukluluk veya gözaltına alınma,
  • Meslek mensubunun kendisinin veya birinci dereceden yakınının vefatı,

hallerinde muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin SGK bildirimleri kısmı ertelenebilecek.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, beyannamenin verilmesi gereken son gün söz konusu sebeplerin mevcut olmasıdır.
Söz konusu ertelemenin yapılabilmesi için SGK Genelgesi’nde bazı şartlara yer verilmiş. Buna göre erteleme için işverenlerce;

  1.  Meslek mensubunun maruz kaldığı yukarıda saydığımız mücbir sebep halleri nedeniyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin vergi kısmının ertelendiğinin belgelenmesi,
  2. Meslek mensubunun Covid-19 kapsamında ve diğer bulaşıcı hastalıklar nedeniyle karantina altına alındığının veya yatarak tedavi gördüğünün ya da diğer hastalıklar nedeniyle yatarak tedavi gördüğünün ispatlanması, tutukluluk, gözaltına alınma nedeniyle mesleğini yerine getirmesinin imkânsız olmasına sebep olan durumun belgelenmesi,
  3.  Meslek mensubu ile işveren arasında imzalanmış olan Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesinin/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesinin ibraz edilmesi ve yazılı talepte bulunulması gerekmektedir.


Muhtasar ve prim hizmet beyannamesini vermeye yetkili meslek mensubunun, beyannamenin verilmesine ilişkin kanuni sürenin son gününde belirtilen mücbir sebepler nedeniyle mesleğini yerine getirmesinin imkânsız olduğu durumlarda mücbir sebebin oluştuğu ayda verilmesi gereken muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin “SGK Bildirimleri” kısmının verilme ve tahakkuk edecek primleri ödeme yükümlülüğünün beyannamenin yasal verilme süresinin son gününü takip eden günden itibaren 15 inci günün sonuna kadar yapılması halinde, söz konusu yükümlülükler yasal süresinde yerine getirilmiş sayılacak.  Dolayısıyla söz konusu mücbir sebep hallerinde 15 günlük bir erteleme durumu olacak.
Ayrıca meslek mensubunun kendisinin veya birinci dereceden yakınının, beyannamenin verilmesine ilişkin sürenin bitimine 7 gün veya daha az sürede vefat etmesi ve işverence yazılı olarak talep edilmesi halinde, söz konusu yükümlülüğün yasal sürenin son gününü takip eden günden itibaren 7 nci günün sonuna kadar yerine getirilmesi ve tahakkuk edecek sigorta primlerinin de bu süre içinde ödenmesi halinde söz konusu yükümlülükler yasal süresinde yerine getirilmiş sayılacaktır.
Yukarıda belirtilen durumlarda  beyanname verme süresinin ertelenmesinde dikkat edilmesi gereken bir husus bulunuyor. Nitekim söz konusu erteleme sadece bir kez mümkün olabiliyor.


Sonuç olarak, ertelenme süresi sadece meslek mensubunun maruz kaldığı mücbir sebebin oluştuğu ayda verilmesi gereken beyannameler için geçerli olacak. Bu itibarla mücbir sebebin devamı halinde takip eden aylar için erteleme söz konusu olmayacak. Şayet mücbir sebep devam ediyorsa (yatarak tedavi, karantina, tutukluluk veya gözaltı devam ediyorsa) işverenler tarafından gerekli önlemlerin alınması ve işveren tarafından yükümlüklerin yerine getirilmesi için başka bir Mali Müşavirle  bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektirmektedir