ASR'de GÜNDEM

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

                  MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

            Toplumumuzda şöyle bir algı söz konusu; sigortalı olarak sosyal güvenlik kapsamında bulunan ve vücudunda herhangi bir organ kaybı veya ileri derece rahatsızlığı sonucu malulen nasıl emekli olurum gayretinde bulunmaktadırlar.

           Sosyal Güvenlik kapsamında olan çalışan bireyler mevcut hastalıkları ilk defa sigortalı olmadan önce bulunmakta ise bu kişiler malulen değil çalışma gücü kaybı oranına göre en az % 40 ve % 100 arası tam teşekkülü hastaneden alacakları çalışma gücü kayıp oranına göre 08.09.1999 yılında çıkan 4447 sayılı kanunda belirtilen kademeli çalışma süresi ve prim gün sayısına göre emekliliği kazanırlar.

            Diğer taraftan ise malulen emeklilik, yaşına bakılmaksızın çalışma işgücünü en az yüzde 60 oranında kaybedip de çalışamaz duruma düşen SSK’lı ve Bağ-Kur’lu sigortalıların hayatını idame ettirebilmesi için SGK kanununda sayılan sigorta şartlarını karşılamaları kaydıyla, kendilerine tanınan erkenden emekli edilebilme imkânıdır.

           Sigortalı kişilerin malul sayılmaları ile malullük aylığı bağlanma şartları, en az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi gerekmektedir. Bu kişi başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olması durumunda ise sigortalılık süresine bakmadan 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması, maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların ise kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin borcu olmaması ve SGK’ya yazılı dilekçe ile başvurması gerekmektedir. 

             Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar malulen emekliye sevke ilişkin emekliye sevk onayı maluliyetin tespiti için Sağlık kurul raporu gerekmektedir.
              En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartlarına haiz olmanız gerekir. 

              En az %60 oranında iş göremezlik raporunuz olmalıdır. 1800 prim günü ve 10 yıllık sigortalılık süresiniz dolmalı. (Bakıma muhtaç derecede malul olursanız 10 yıl şartı aranmaz.) Malullüğe sebep olan rahatsızlığınızın çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkmış olması gerekmektedir. Kısaca; 1800 prim günü ve 10 yıl sigortalılık süresine sahip olmanız emeklilik için yeterli olacaktır. Eğer bir başkasının bakımına muhtaç olacak durumda bir malullük var ise 10 yıl şartı gerekmemektedir. 

                - Kemik iliği nakli hariç tüm organ nakilli hastaları, tüm kanser hastalarına koşulsuz maluliyet hakkı veriliyor. 
               - Böbrek nakli sonrası uygulanan kontrol muayeneleri ise kaldırıldı. 
               - Kronik böbrek yetmezliği, ağır elektrolit bozuklukları, otizm, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara, astım, KOAH, uyku bozuklukları, sindirim sistemi kanamaları, ülseratif kolit, kaşeksi, kronik pankreatit hastalıkları kapsama alındı. 
              - Kişinin çalışmasına olanak vermeyen genetik hastalıklar maluliyet listesine alındı. 
               - Yardım olmaksızın yürüyemeyen sigortalı, malul sayıldı. 
               - Travma sonrası stres ve obsesif-kompulsif bozuklukları maluliyet kriterlerine eklendi. 
              - Kardiyolojik hastalıklar ile ilgili kriterler ilk kez oluşturuldu. 
             -Şeker hastalığı sonucu kişinin, en az 3 organının orta ve ileri düzeyde bozulması maluliyet kriteri olarak kabul edildi. 


              – Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğünün ilgili servislerine başvurabilir. 
               - E-Devlet üzerinden maluliyet aylığı başvurusu yapabilir.

 

                                                                                     Hasan Basri ÖZKAN

                                                                                       Sosyal Güvenlik Uzmanı