7582 SAYILI KANUN RESMİ GAZETE YAYIMLANDI

05.06.2026
 

04.06 2026 Tarih ve 33270 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7582 sayılı kanun ile..!

Sanayi sicil belgesine sahip ve fiilen üretim/zirai üretimle iştigal eden kurumların, münhasıran bu üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı %12,5 olarak uygulanacaktır.
 **Ama bu oran 01.01.2027 tarihinden itibaren geçerli olacak.

6183 Sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile işletmelerin kamuya olan borçlara tecil ve taksitlendirme süresi 36 Aydan 72 Aya yükseltilmiş oldu.

  *Ayrıca teminatsız tecil ve taksitlendirme tutarı 50.000 TL den 1.000.000 TL tutara yükseltilmiş oldu.

Transit ticarette yani mal Türkiye’ye uğramadan satılırsa bu ticarete aracılık edilmesinden sağlanan kazançların %95'i kurumlar vergisinden istisna edilecektir.

  *Bu durum İstanbul Finans Merkezine kayıtlı firmalarda %100 olarak uygulanacaktır.  Bu istisna ise 01.07.2026 tarihinden sonra verilecek olan beyannamelerden başlamak üzere 2026 yılı içine uygulanabilecektir.

31.12.2027 Tarihine kadar Yeni Varlık Barışı Düzenlemesi getirildi.

 *Yurt dışındaki para, altın, döviz ve menkul kıymetler ile yurt içinde olup kanuni defterlerde yer almayan varlıklar 31 Temmuz 2027 tarihine kadar banka/aracı kurumlara bildirilebilecek. Standart vergi oranı %5'tir. Ancak varlığın Türkiye'de belirli yatırım araçlarında tutulacağına dair taahhüt verilirse vergi oranları kademeli olarak düşer:

 *5 yıl taahhüt: %0

 *4 yıl taahhüt: %1

 *3 yıl taahhüt: %2

 *2 yıl taahhüt: %3

 *1 yıl taahhüt: %4

 ✅1/1/2027 ile 31/7/2027 arasındaki bildirimlerde bu oranlar yarım puan artırılacaktır)

 *Bildirilen varlıklar için hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.

✅Yurt Dışından Gelecek Gerçek Kişilere 20 Yıl Vergi İstisnası getirildi yani Türkiye'ye yerleşen gerçek kişiler, eğer son 3 yıldır Türkiye'de ikamet etmemiş ve vergi mükellefi olmamışlarsa, yurt dışından elde ettikleri kazanç ve iratlar için tam 20 yıl boyunca gelir vergisinden muaf olacaklar.

 *Bu kazançlar için yıllık beyanname verilmeyecek, Türkiye'deki diğer gelirler için beyanname verilse dahi bu yurt dışı gelirleri dahil edilmeyecek. Bu istisnadan yararlanan kişilerin (İstisna süresi içinde) vefatı halinde, veraset yoluyla intikal eden mallarda Veraset ve İntikal Vergisi oranı %1 gibi çok düşük bir oranda uygulanacak.

 

Cengiz ÖZKAN

İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri