BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERDE İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU
ASR'de GÜNDEM
BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERDE İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU
BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERDE İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 397’nci maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ölçütlere ve bu karara ekli listelerde bulunan şirketler bağımsız denetime tabi olacaktır. Buna göre tek başına veya bağlı ortakları ve iştirakleriyle birlikte aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini art arda iki hesap döneminde gerçekleştiren şirketler bağımsız denetime tabi olacaktır. Bahsi geçen ölçütler aşağıdaki gibidir. (2018/11597 sayılı B.K.K.)
a) Aktif toplamı 35 milyon TL ve üzeri,
b) Yıllık net satış hasılatı 70 milyon TL ve üzeri,
c) Çalışan sayısı 175 kişi ve üzeri.
Öte yandan art arda iki hesap döneminde üç kriterden en az ikisine ait eşik değerlerin altında kaldığı ya da bir hesap döneminde bu ölçütlerden en az ikisine ait eşik değerlerin %20 veya daha fazla oranda altında kaldığı takdirde müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetim kapsamından çıkar.
Aynı kanunun 1524. Maddesi uyarınca düzenlenen ve 31.05.2013 tarihli ve 28663 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Sermaye şirketlerinin açacakları internet sitelerine dair yönetmelik” ile Bağımsız Denetime tabi olan sermaye şirketlerine internet sitesi açma ve yönetmelikte belirlenen ilanları da bu internet sitesinde yayınlama zorunluluğu getirilmiştir.
- İnternet Sitesi Açma ve Haricen Destek Hizmeti Alınması
-İlgili yönetmelik kapsamında bağımsız denetime tabi olan sermaye şirketleri üç ay içersinde internet sitesi açma ve bu sitenin belirli bir bölümünde yasal olarak yapılması gereken ilanlara yer vermesi gerekmektedir.
-Bağımsız Denetime tabi olan şirketler topluluğu bünyesinde bulunan fakat bağımsız denetim kapsamında olmayan sermaye şirketleri internet sitesi açma yükümlülüğünün dışındadırlar.
-Şirketler, internet sitesi yükümlülüklerini doğrudan kendileri yerine getirebilecekleri gibi, Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcısı (MTHS) firmalardan destek hizmeti olarak da yerine getirebilirler.
- Kanun uyarınca oluşturulan internet sitesi, şirketlerin MERSİS numarası altında tescil edilir.
- İnternet Sitesinde Bulunması Gereken
a) Aşağıdaki bilgiler sitede sürekli bulunması gereken bilgilerdir.
– Şirketin MERSİS numarası, ticaret ünvanı, merkezi taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı ile anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin limited şirketlerde müdürlerin ad ve soyadları,
- Seçilen denetçinin adı ve soyadı/ünvanı,
Bu kısımda sayılan içeriklerde değişiklik meydana gelmesi halinde içeriklerin yeni hali, değişiklik zamanında internet sitesinde yayınlanır.
b) Şirketin internet sitesinde aşağıda yazılı hususlardaki bilgiler en az altı aylık süre ile yayımlanmalıdır.
-TTK’nın inceleme hakkı başlıklı, Madde 149’da Birleşmeye katılan şirketlerden her biri merkezleriyle şubelerinde ve halka açık anonim şirketler ise SPK’nın öngöreceği yerlerde, genel kurul kararından önceki otuz gün içinde, birleşme sözleşmesi birleşme raporu, son üç yılın yılsonu finansal tabloları ilgili sermaye şirketinin internet sitesinde yayımlanır.
-Bir üst maddede sayılan belgelerin nereye tevdi edileceklerini ve nerede inceleneceğine dair ilan belgelerin tevdi tarihinden itibaren en geç üç işgünü öncesi internet sitesine konur.
-Şirketler arasında yapılan hâkimiyet sözleşmesi sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç beş gün içinde internet sitesine konur.
-Şirket sözleşmesi ve değişiklikler kuruluşun ya da değişikliğin sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç beş gün içinde internet sitesinde yayımlanır.
-Yönetim kurulunun veya müdürler kurulunun temsile yetkili kişileri ve bunların temsil şekillerini gösteren kararı, sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç beş işgünü içinde internet sitesine konur.
-İnternet sitesinin bilgi toplumu hizmetlerinde özgülenmiş kısmında yayımlanan içeriğin başına tarih ve parantez içinde “yönlendirilmiş mesaj” ibaresi konulur. Yönlendirilmiş mesaj zaman damgası ile oluşturulur ve aynı yöntem ile değiştirilir.
3) Yetkilendirilmiş Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcı Şirketler (MTHS)
Bu tür şirketler ( MTHS), internet sitesi kurmak zorunda olan şirketlere internet sitesinin özgülenmiş kısmında erişime açılması gereken içeriği güvenli ortamda tutma, şirketin erişimine hazır bulundurma ve arşivleme dahil olmak üzere Bakanlıkça belirlenmiş diğer faaliyetleri yürüten özel hukuk tüzel kişilik faaliyette bulunurlar.
Merkezi Veri Tabanı Hizmet sağlayıcı şirketlerin faaliyeti, Bakanlıkça verilmiş faaliyet iznine bağlıdır.
-MTHS’ler güvenli elektronik imzayı destekleyecek alt yapıyı sağlarlar,
-MTHS’ler, müşteri şirketlerinin taleplerine göre internet sitesini barındırma veya veri tabanını saklama fonksiyonunu icra ederler,
-MTHS’ler, Bakanlığa her yıl mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ilişkin verdiği hizmetlere ve hizmet verdiği şirketlerin bilgilerine dair bir rapor verirler.
İnternet sitesi kurma zorunluluğu olan şirketler MTHS’lerden hizmet alıyor ise, MTHS’lere karşı aşağıdaki sayılan hususlarda sorumludurlar;
-Hizmet alan şirketler, internet sitesinin özgülenmiş kısmında bulunması öngörülen içeriği Bakanlık tarafından bir format belirlenmiş ise o formatta, belirlenmemişse elektronik ortamda MTHS’ye bildirir.
-Şirketler tarafından internet sitesinde bilgi toplumu hizmetlerine ayrılmış bölümünün şirkete ait internet sitesi üzerinden veya MTHS’ler üzerinden arama motorları tarafından kolayca bulunabilmesi için, ana sayfada ”bilgi toplumu hizmetleri” şeklinde bir ibareye yer verilir.
-Sahip oldukları internet sitesi üzerinde bu bilgileri sağlayan şirketler internet sitesinde yer alan içeriğin sitede yayımlanması, değiştirilmesi ve yenilenmesi gibi işlemlerde güvenli elektronik imza ve zaman damgası kullanılır.
-Şirketler, sahip oldukları internet sitesinde erişime açık bulundurdukları bilgi ve belgeleri usulüne uygun olarak elektronik ortamda arşivlerler.
-Şirketler ve MTHS’ler, mevzuatın öngördüğü asgari içeriğin üçüncü kişilere karşı erişilebilirliğini, bütünlüğünü, güvenliğini, değiştirilemezliğini ve inkar edilemezliğini sağlarlar.
4) İnternet Sitesi Kurma Yükümlüğündeki Yaptırımlar Bağımsız Denetime tabi şirketlerin bu kanuna göre internet sitesi kurma yükümlülüğü şirketlerin yönetim kurulu görev alanındadır. Bu yükümlülüklere uyulmaması halinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 562. Maddesi “Suçlar ve Cezaları” düzenlemiştir.
Bu kanuna göre; internet sitesini oluşturmayan şirketlerin yönetim kurulu üyelerine yüz günden üç yüz güne kadar adli para cezasıyla ve aynı madde uyarınca internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan bu fıkrada sayılan failler yüz güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bu gün itibariyle günlük adli para cezasının alt limiti 20 TL ve üst limiti günlük 100 TL’dir.
SONUÇ
Bağımsız Denetim kapsamına giren şirketler, uygulamaya başlayacakları takvim yılının başından itibaren üç ayı içinde Bağımsız Denetim Şirketini seçmek ayrıca mart ayı sonuna kadar da internet sitesini kurmak ya da var olan internet sitelerini uyarlamak zorundadır.
Bağımsız denetime tabi şirketlerin internet sitesi kurma ve muhtelif bilgi ve belgelere yer verilme zorunluluğu yerinde bir uygulama olup, paydaşların bilgi edinme haklarına erişmeyi sağlamaktadır. Bununla birlikte uygulamada bazı sorunlar yaşanmakta olup, yabancı menşeili şirketler ile şirketler topluluğunun internet sitesi açmak zorunda olup olmadıkları ve finansal tabloların internet sitesinde yayımlanıp yayımlanmayacağı konularında tereddütler bulunmaktadır.
MEHMET AKARDERE
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
BAĞIMSIZ DENETÇİ