İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI
ASR'de GÜNDEM
İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI
İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Merkez Bankasınca yayımlanan ihracat genelgesinde iki konuda değişikliğe gitmiştir.
- Döviz satışına ilişkin uygulama talimatı
Hazine ve Maliye Bakanlığı 31.12.2021 tarihli talimatı ile İhracat Genelgesine EK 1 madde ilave ederek İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Belgesi (DAB)’ne bağlanan ihracat bedellerinin %25’ini ilgili Banka üzerinden Merkez Bankasına satılması ve Merkez Bankasının bunun TL karşılığının ihracatçı firmanın banka hesabına aktarılması şeklinde bir düzenlemeye gitmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığının 15.04.2022 tarihli talimatı ile 18.04.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına satılma zorunluluğu %25’den %40’a yükseltilmiştir.
İlgili mevzuat,
“İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satışı,
EK Madde 1 – (1) Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren İBKB’ye veya DAB’a bağlanan ihracat bedellerinin en az %40’ı İBKB’yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılır. Bu bedeller bankaca Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankasına satılır ve Merkez Bankasının banka nezdindeki hesabına aktarılır. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenir”. şeklindedir.
- Rusya ve Ukrayna’dan getirilecek ihracat bedelleri
Rusya’nın, Ukrayna’yı işgali ile Türkiye’den bu ülkelere yapılan ihracat bedellerinin yurda getirilmesinde sorunlar yaşanmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığının 07.04.2022 tarihli talimatı ile bu konuda düzenleme yapılmıştır. Rusya ve Ukrayna’ya yapılan ihracat bedellerinin döviz cinsinden beyan edilmiş olsa dahi Türk Lirası olarak kabul edilmesi mümkün hale getirilmiştir.
İhracat Genelgesine Geçici 1.madde olarak ek yapılmıştır. Düzenleme metni aşağıdaki gibidir;
“Döviz olarak beyan edilen ihracat bedellerinin Türk Lirası olarak kabulü,
Geçici Madde 1- (1) Ukrayna ve Rusya’ya gerçekleştirilmiş veya gerçekleştirilecek ihracat işlemleriyle ilgili olarak ihracat bedellerinin döviz cinsinden beyan edilmiş olsa dahi Türk Lirası olarak da kabulü mümkündür.” şeklinde yer almıştır.
ASR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.