İŞÇİYE KESİLEN TRAFİK CEZASI İŞÇİDEN TAHSİL EDİLEMEZ...

05.05.2025


Özel sektörde faaliyet gösteren birçok firma saha personeline bir araç temin etmektedir. Personel bu araçla sahada işveren adına faaliyetleri sürdürmekte ve buna göre prim uygulamaları da olabilmektedir. Sahada dolaşan personelin en büyük sorunu ise kuşkusuz zamandır. İşte zamandan kazanmak isteyen personelin en büyük korkusu ise araçlara kesilen trafik cezalarıdır. 
.Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, maaşının eksik yatması sebebiyle yapılan mahsubun gerekçesini soran işçiye, işverenin trafik cezaları nedeniyle kesinti yapmasını yerinde bulmamış ve kararın bozulmasına hükmetmiştir.

              Yargıtay, işçinin bu aracı kullanırken tamamen işverene karşı iş görme edimini yerine getirme çabası içerisinde olduğunu belirtmiştir. İşçinin maaşından trafik cezaları sebebiyle kesinti yapılmasının, işçinin açık rızası olmadan mümkün olmadığına hükmeden Yargıtay, ilk derece mahkemesi kararını bozmuştur.

                 Burada karıştırılmaması gereken 2 husus vardır; Ücret kesme cezası ile ücretten kesinti birbirine karıştırılmamalıdır. Bilindiği üzeren ücret kesme cezası 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenmiştir. İş Kanununun 38 nci maddesinde; Ücret kesme cezası Madde 38 – İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolla yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz. İşçi işyeri aracını kullanırken, araca kesilen cezaların ya da araç ile ilgili tüm sorumluluk işçidedir, bu durumda yapılması gereken işçi ile imzalanacak belirsiz süreli iş sözleşmesine konu ile alakalı hüküm eklemektir. Yani işçinin işyeri aracını sürerken araca yazılacak her türlü trafik cezasının işçinin sorumluluğunda olduğunu, bu cezaların herhangi bir para cezası durumunda işçinin maaşından mahsup edileceğine dair bir hüküm eklenmelidir. Böylece işçinin yazılı onayı alınmış olacaktır. İşçinin bu duruma onay vermemesi ve trafik cezası borcunu ödemek istememesi durumunda da çeşitli yaptırımlar uygulanabilir. Böyle bir durumda ihtar, disiplin cezası veya feshe konu olabilecek durumlar oluşabilir.
                 Sonuç olarak işçi şayet rızası dışında ücretinden kesinti olması halinde tek taraflı işakdi  feshi yoluna giderek kıdem,ihbar ve diğer ücret alacaklarını isteyerek iş akdinin feshini isteyebilir.
 
Cengiz ÖZKAN
​İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri