İŞVERENLERİN ÇALIŞTIRMAK İSTEDİKLERİ YABANCI UYRUKLU ÇOBANLAR İÇİN ÇALIŞMA İZNİ NASIL ALINIR?

30.06.2025

Bir tarım ülkesi olan Vatanımız Türkiye’de nüfusun büyük bir kısmı köyleri terk ederek sanayi ve hizmet sektörlerinde çalışmak için  büyük kentlere göç etmesinden dolayı kırsal kesimde çalışacak işçi ihtiyacı artarak devam etmektedir .  
Ne yazıktır ki bu ihtiyacı  gidermek üzere devreye giren yabancı uyruklu çobanlar kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla uğrasan  kişilere  sorunlarının çözümünde çıkış yolu olmaya devam etmektedir .

Özellikle ülkemizde tüm çalışan kişileri kapsama alan 4857 sayılı iş kanunu ve çalışan kişilerin sosyal güvenlik haklarını  düzenleyen  5510 sayılı kanun kapsamında yabancı uyruklu kişilerin çalışma izin başvurusu olmadan Türkiye’de  çalışmasına olanak sağlamamaktadır . Diğer yandan çalışma izin belgesi almak için yasal prosedürde bir hayli uğraş gerektirmekteydi.

19.06.2025 tarihli İçişleri Bakanlığının yayımlamış olduğu genelge ile  Hayvancılık İşletmelerinde İstihdam Edilecek Yabancı Çoban/ Sürü Yöneticileri İçin Çalışma İzni Başvurularının Alınması konulu E-93897467-249-105240 sayılı yazı ile  3 yabancı uyruklu çobana kadar çalışma izni başvurularında kolaylıklar sağlanmıştır.

İlgili genelge ile Çalışma İzni Başvuru Süreçleri anlatılmıştır.

✅ Her 200 küçükbaş, 100 büyükbaş besi, 50 büyükbaş süt ya da 75 karma büyükbaş (besi ve süt) hayvanı için 1 çoban veya hayvan bakıcısı istihdam edilebilir. Aynı işveren, üç yabancı çalışana kadar başvuru yapılabilir. Başvuruların değerlendirilmesinde Tarım ve Orman Bakanlığının görüşü alınır.
✅ Eğer işletmenin SGK tescili bulunmuyorsa, çalışma izni başvurusu yapabilmek için öncelikle hayvancılık faaliyetinin yürütüldüğü ilde bulunan Sosyal Güvenlik Merkezine başvurarak işyeri tescili yaptırılır ve işletmenin e-Bildirge yetkilisi belirlenir.
✅e-Bildirge yetkilisince https://www.calismaizni.gov.tr/ adresi üzerinden yetkili olduğu işyerleri için çalışma izni sistemi (e-izin) üzerinden kayıt ve başvuru yapılabilmektedir. e-izin sistemine kayıt ve başvuru yapma hakkında detaylı bilgi https://www.calismaizni.gov.tr/
✅ Başvuru sahibinin elektronik imzası (e-İmza) yok ise https://eimzaonbasvuru.ptt.gov.tr/ adresi üzerinden başvuru yaparak PTT aracılığıyla temin edilebilir.
✅Yurt içinde bulunan ve en az 6 ay süreyle düzenlenmiş geçerli bir ikameti olan yabancılar için çalışma izni başvuruları yabancıya ait Yabancı Kimlik Numarası üzerinden; yurt dışından yapılan başvurular ise yabancının yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilciliğine yaptığı çalışma vizesi başvurusuna istinaden temin ettiği 16 haneli referans numarası üzerinden işveren veya yetkilendirdiği üçüncü kişiler tarafından e-izin sistemi vasıtasıyla yapılır.
✅Talep edilen bilgi ve belgeler (iş sözleşmesi, biyometrik fotoğraf, yapılacak görev, iletişim vb.) e-İzin sistemine eklendikten sonra başvuru, e-İmza ile onaylanarak tamamlanır.
✅ Başvuru tamamlandıktan sonra, başvurunun durumu ve işlem aşamaları e-İzin sistemi üzerinden takip edilebilir, ayrıca kayıtlı telefon ve e-posta adresinize başvuruya ilişkin aşamalar hakkında bilgilendirme yapılır. Başvuruda eksik bilgi veya belge tespit edilmesi halinde ek bilgi veya belge talep edilir, bu durumda ek bilgi ve belgelerin yüklenmesi için sistem üzerinden gerekli işlemler yapılabilir.
✅ Başvurunun onaylanması halinde e-posta adresinize çalışma izni harcı ve değerli kâğıt bedeli ödeme bildirimleri gönderilmekte olup 30 gün içerisinde bu ödemeler yapılmalıdır.
✅ Ödeme süreci tamamlanarak düzenlenen çalışma izni belgesi, işyeri adresinize PTT Kargo aracılığıyla gönderilir.
✅ Çalışma izni alan yabancılar ile yabancı çalıştıran işverenler, sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerini kanuni süresi içinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine göre yerine getirmelidirler.” Denilmektedir.

Yukarıda anlaşıldığı üzere yabancı uyruklu çoban çalıştırmak isteyen işletmeler/kişiler için belirtilen şartları taşımaları halinde çalışma izin belgelerinde  anılan bakanlık tarafından düzenlenen genelge ile önemli kolaylıklar sağlanmıştır.
 
Cengiz ÖZKAN 
İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri