ASR'de GÜNDEM

MUHTASAR VE PRİM BEYANNAMELERİ TEK BEYANNAME OLARAK EN SON 26 AĞUSTOS TARİHİNDE İLGİLİ VERGİ DAİRESİNE VERİLECEK.

MUHTASAR VE PRİM BEYANNAMELERİ TEK BEYANNAME OLARAK EN SON 26 AĞUSTOS TARİHİNDE İLGİLİ VERGİ DAİRESİNE VERİLECEK.

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri (Ek 9 uncu maddesi kapsamındaki sigortalılar hariç) bildirmekle yükümlü olanlar,

Geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıklar,Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermekle yükümlüdür.

21.03.2018 tarihinde kabul edilen 7103 sayılı Kanun ile "Kolay Sigorta" kapsamında konutlarda kapıcı olarak görev yapanların sigortalılığı da 5510 sayılı Kanunun Ek 9'uncu maddesi kapsamına alınmıştır.

Bu sayede apartman ve site yöneticilerinin her ay SGK'ya belge verme zorunlulukları ortadan kaldırılmış ve kendileri için ilave bir masraf olan damga vergisi ödemelerine gerek kalmamıştır. Yukarıda da bahsettiğim gibi beyanname verme zorunluluğu Ek-9 kapsamındaki sigortalılar için geçerli olmadığından kapıcı olarak çalışanların bildirimlerini bu madde kapsamında yapanların ilgili beyannameyi verme zorunlulukları bulunmamaktadır. Muhtasar mükellefiyeti  bulunan ve aynı zamanda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini bildirmekle yükümlü apartman yönetimlerinin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini elektronik ortamda gönderebilmeleri için 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekindeki "Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu (Ek- 1)"nu doldurarak yetkili vergi dairesine müracaat etmeleri halinde vergi dairesince kendilerine kullanıcı kodu, parola ve şifre verilmekte olup beyanname düzenleme programı ile beyanname düzenleyip verebilirler. İlgili programa Bu programa www.gib.gov.tr adresinde, "e-İşlemler" başlığı altında "e-Beyanname" bölümünden veya "https://ebeyanname. gib.gov.tr/download.html" adresinden ulaşabilirsiniz

 Buna göre, SGK’ya yapılan sigortalılık bildirimleri ile Gelir İdaresi Başkanlığına yapılan ücret gelir vergilerinin bildirimlerinin birleştirilmesine ilişkin Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesi  01.07.2020 tarihinden itibaren Türkiye genelinde tüm işverenler için uygulamaya geçildi. 2020 Temmuz ayı Muhtasar- Sosyal Güvenlik Kurumu beyannamesi (MUHSGK) 26 Ağustos tarihine kadar beyannameler verilecektir.

5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) ve 4/1-(c) statüsü kapsamındaki çalışanlarının hizmetleri ve kazançlarını bundan böyle Sosyal Güvenlik Kurum Merkezlerine değil, mükellefi bulundukları vergi dairelerine yapılacak.

Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesi’nin uygulanmaya başlanması ile çalışanların meslek adı ve kodunun bildirimleri de önem kazanacaktır. Muhtasar prim ve hizmet beyannamesi ile birlikte işverenlerin çalışanlarına ait “meslek adı ve kodunu” tam ve doğru olarak bildirmeleri zorunluluğu da ülke genelinde yürürlüğe girmiş olacaktır.

Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesi’nin 1 Temmuz 2020 tarihinde uygulanmaya başlanması ile birlikte işverenlerin çalışanlarına ait “meslek adı ve kodlarını” tam ve doğru olarak bildirmeleri de önem kazanacaktır.

Çalışanın işyerinde fiilen yaptığı işe karşılık gelen meslek adı ve kodu İŞKUR meslek kodları listesinden bulunup muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde bildirilmelidir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, meslek kodunun çalışanın işe alındığı tarihteki görevi değil, ilgili cari ay itibariyle fiilen yapmakta olduğu görevine ilişkin meslek kodunun bildirilmesidir. En önemlisi istihdamın altına alınması gerekliliğidir. İş yerinde belirli bir işte çalışan çalışanın başka bir iş yapmaya başlaması veya görev değişikliği hallerinde ise çalışanın meslek adı ve kodunun güncellenerek bildirilmesi gerekmektedir. Örneğin “şef” olarak işe alınan bir çalışanın “idari müdür” olarak görevlendirilmesi halinde meslek adı ve kodunun da ilgili aya ait muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde güncellenmesi gerekmektedir. Başka bir ifade ile çalışanın meslek kodu yaptığı işi tanımlayacak şekilde düzenli olarak güncellenmelidir.

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların iş yerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir iş yeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Öte yandan, meslek koduna bağlı olarak uygulanabilecek ceza  Meslek kodunun yanlış bildirimi nedeniyle uygulanacak idari para cezası iş yeri başına aylık asgari ücretin brüt tutarını geçememektedir.

Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannameleri Sosyal Güvenlik Kurum Merkezlerine değil Hazine ve  Maliye Bakanlığı’na verilmektedir, başka bir ifade ile bildirim makamı Hazine ve Maliye Bakanlığı’dır.

Bununla birlikte   meslek adı ve kodunun gerçeğe aykırı bildirilmesi halinde işverenlere idari para cezası SGK tarafından uygulanacak ve 5510 sayılı Kanunun 102 inci maddesi uyarınca tahakkuk, takip ve tahsil edilecektir.
 

                                                                                                      Hasan Basri ÖZKAN

                                                                                                  İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı